Art bioskop: „Ne tiče te se“

Хрватски филм сплитске редитељке Иване Маринић Крагић „Не тиче те се“ (Nun of Your Business), након великог успеха на регионалним фестивалима документарног филма, биће премијерно приказан и у Косовској Митровици, у Приватном културном центру „Акваријус“, у петак 23. децембра 2022. године од 19:30. Након пројекције филма планиран је и разговор са продуцентом Милошем Ивановићем и ауторком.
Улаз је слободан. Програм се реализује у оквиру пројекта „Арт терапија за све“ који подржава УНМИК.

Назив филма (Nun of Your Business, Не тиче те се, Није твоја ствар) је симболично позициониран због речи nun која се одвојено може схватити и као „калуђерица“, „часна сестра“. Филм управо и говори о две младе часне сестре, Марити и Фани, које се током једног католичког окупљања у Загребу, заљубљују, а потом бивају смештене у два одвојена католичка самостана. Иако је то раније била, црква је за њих две све мање уточиште и утеха, а све више разочарење и место сексуалног и психичког злостављања. Вођене љубављу донеле су можда и најтежу одлуку у својим животима: скидају одоре, напуштају самостан и почињу заједнички световни живот. Живе на једном од далматинских острва где се надају да ће их традиционална локална заједница прихватити – прво као некадашње часне сестре, а онда и као партнерке које су спознале љубав.

Ову истиниту причу Марите и Фани пренела је на филмску траку млада редитељка и продуценткиња из Хрватске Ивана Маринић Крагић. Премијерно је прошче године приказан на фестивалима документарног филма у Загребу (Хрватска) и Подгорици (Црна Гора), где је освојио награду „Маслачак“.