„Život moj“ u „Akvarijusu“

Живот мој - плакат-001

Плакат и фотографије: Милан Кабашић

Представа „Живот мој“ студената Глуме на митровичком Факултету уметности биће одиграна у Приватном културном центру „Акваријус“ у понедељак 12. новембра 2018. године од 21 час. У питању је ауторски рад студената у класи доцента Александра Ђинђића (асистент Борјанка Љумовић). У представи играју: Лазар Николић, Александар Петковић, Невена Кочовић, Јелена Тјапкин, Милица Филић, Мира Јањетовић, Никола Павловић, Милош Пантић, Никола Воштинић. Режија: Александар Ђинђић. Представа траје око 70 минута.
Ценa улазницe износи 180 динара. За чланове Клуба „Акваријус“ улаз је бесплатан.

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (6)

Премијерно извођење представе „Живот мој“ догодило се у јануару 2017. године у Дому културе „Студентски град“ у Београду. Од тада представа „Живот мој“ гостује у оним градовима (Косовска Митровица, Београд, Нови Сад, Крагујевац, Бечеј, Лазаревац) и на оним сценама где се, пре свега, препозна потреба да се публика кроз занимљив садржај упозна са новим именима наше позоришне сцене. До сада је имала двадесетак реприза. Последњи пут је изведена у Словенији (Културни центар Рогашка Слатина).
„Живот мој“ представљао је Факултет уметности у Косовској Митровици на овогодишњем, 63. Стеријином позорју, у оквиру програмске целине Позорје младих.

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (13)

Студенти су имали задатак да пронађу аутентичног човека („модел из живота“) и да сусрећући се са њим, кроз разговор дођу до тема које ће обрађивати. То су чинили снимајући интервјуе које су водили са моделима, који су им касније служили као полазиште и инспирација за креирање улоге коју ће тумачити. У следећој фази, удаљавањем од модела, како се задатак не би свео на имитацију, студенти су надограђивали своје ликове помоћу различитих метода.

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (10)

Коначан облик је резултат комбинације документарног и надограђеног (измаштаног) материјала. Материјал који је уобличен у монолошка казивања резултат је вишемесечног истраживачко-уметничког процеса студената.

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (12)

М. Сенегачник о представи „Живот мој“:
(…) А шта рећи о представи? Оооо, ко није дошао, може само да пожали. Да доживиш овакву присну, искрену и поготово дубоку и емотивну представу јесте велики поклон! „Живот мој“ је представа где деветоро младих глумаца кроз документаристички приступ анализира животне приче деветоро људи, које су бирали сами и кроз дуготрајан студијски процес урадили ликове који нису били имитација. Свако је у свој лик додао и неко своје виђење живота. (…).

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (5)

Тако је гледаоцима на једноставно адаптираној сцени позоришних дасака Културног центра Рогашка Слатина једне уобичајене вечери започело отварање девет галаксија, девет судбина деветоро људи, деветорострука доза емоција и тужних истина, девет љубави и снова и девет израза – којима кажемо „Живљење“ – „Живот мој“, иначе предивна песма легендарне Јосипе Лисац, која је повезивала ових девет истина … Све се преплиће после чега остаје девет кнедли у грлу, после сваке појединачне приче … А на крају ове интензивне представе дворана је остала у немој тишини за неколико тренутака до бучног вишеминутног аплауза који је тражио више бисева.

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (3)

Глумци су нас оставили у питању какав је „Живот мој“, шта је живот, зашто је овако, шта би било кад би било…

zivot-moj-galerija-akvarijus-april-2018 (9)

Чудесни, пуни живота, мудрости, и осећајни су, тако врло млади, још на прагу својих живота, али упркос томе су своје улоге обухватили овако јако, као да носе у себи мудрост целога света. Хвала њиховом професору и редитељу представе Александру Ђинђићу који је умећем у свакоме од њих потражио и пробудио оно најбоље, најјаче. Осетила се сувереност у сваком појединачном наступу, свака прича кренула је својим дахом, а и одједном су све приче чиниле фасцинантну целину лепоте. (…)

aleksandar-djondjic-1

Александар Ђинђић, рођен је 5. октобра 1980. године у Нишу. Дипломирао је глуму 2007. године на Факултету уметности у Косовској Митровици у класи професора Милана Плећаша. Мастер студије из Теорија драмских уметности на Факултету драмских уметности у Београду уписао је школске 2008/2009. године. Мастер тезу Редитељска поетика Томија Јанежича у поставкама комада Милене Марковић `Наход Симеон` и `Шума блиста` под менторством др Ивана Меденице одбранио је 2010. године и стекао звање: дипломирани теоретичар другог степена из области теорија драмских уметности и медија – мастер. Део мастер рада који се тиче анализе глумачке игре објављен је 2012. године у часопису Сцена: Часопис за позоришну уметност. Докторирао 2018. године на катедри за глуму Факултета драмских уметности у Београду (тема рада: Документарни материјал као грађа за стварање представе)
Од 2008. године запослен је на митровачком Факултету Уметности, и то прво у звању сарадника у настави на предмету Глума, потом 2010. као асистент на истом предмету, а 2013. изабран је за доцента на предмету Глума. Своју прву класу примио је 2015. године.
Као глумац ангажован је од друге године основних студија. До сада је одиграо више од двадесет улога у позориштима у Србији: „Битеф театру“ у Београду, Народном позоришту у Нишу, Народном позоришту у Пироту, „Пулс театру“ у Лазаревцу, Књажевско-српском театру у Крагујевцу, Градско позориште Чачак. Као глумац у представама Радници умиру певајући и Живот стоји, живот иде даље учествовао на Стеријином позорју, на којем су представе и награђиване. Такође, учествовао је на свим другим значајним фестивалима у земљи и региону: МЕSS, Primorski poletni festival – Koper, Дани Сарајева,Јоаким Вујић, Јоаким Интер-фест, Југословенски фестивал, Фестивал малих сцена Кикинда.
Режирао је представу Мртво море по приповеци Радоја Домановића у АП СКЦ Ниш (2016). Представа је на међународном фестивалу Мајске игре у Бечеју исте године освојила неколико награда – између осталих Ђинђић је добио награду за најбољу режију на фестивалу, а ансамбл представе за колективну игру.
Такође, водио је две глумачке радионице: у Градском позоришту у Бечеју Метод приласка драмском тексту – рад на монолозима из литературе (2013) и Драмском студију у Крагујевцу Простор у ‘Три сестре’ (2015).