Art bioskop: „Sufražetkinja“ (V. Britanija)

suffragette-poster-a

Филм „Суфражеткиња“ (Suffragette, Велика Британија) редитељке Саре Гаврон биће приказан у Приватном културном центру „Акваријус“, у уторак 4. децембра 2018. године од 19 часова. Реч је о историјској драми из 2015. године у којој глуме Кери Малиган, Мерил Стрип, Хелена Бонам Картер, Ен Мари Даф, Бен Вишо, Брендан Глисон. Филм снимљен по сценарију Ејби Морган, емитује се поводом „Шеснаест дана активизма“, а организатор је НВО „Женско право“ из Косовске Митровице.
Улаз је слободан.

Исечак из филма >>

Суфражеткиња је назив који се крајем 19. века и почетком 20. века у англосаксонским земљама, а поготово у Великој Британији, користио за припаднице покрета за увођење женског права гласа. Иако се данас тај израз употребљава за све припаднице тог покрета, својевремено је имао погрдан призвук, односно њиме су се описивале припаднице радикалне фракције, окупљене око „Женске социјалне и политичке уније“. Суфражеткиње су у Великој Британији изазвале велику пажњу, али и контраверзе будући да је њихова метода подразумевала директне акције, као што су везивање за пруге, подметање пожара, али и насилне облике деловања, као што је подметање бомби.

sufragetkinja-123

И поред тога што филм Саре Гаврон базиран на истинитим догађајима и уверљиво приказује раздобље британског женског покрета пре Првог светског рата, „Суфражеткиња“ ипак, на шта упућује и сам наслов, у први план ставља судбину једне жене, главне јунакиње (Мод), која је била „војни пешадинац феминистичког покрета“, и која се окренула насиљу.