Novi ciklus Književnih okršaja

knjizevni-okrsaj-2-ciklus-opsti

Архивске фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Нови циклус Књижевних окршаја у „Акваријусу“ почиње од фебруара 2019. године. Организатори овог надметања младих стваралаца су Приватни културни центар „Акваријус“ и Књижевно друштво Косова и Метохије из Косовске Митровице. И ове сезоне награда за победника Књижевних окршаја је објављивање књиге чије трошкове сносе организатори. Најбољи радови након одржаног циклуса биће такође штампани у посебном зборнику.
Књижевни окршаји су замишљени тако да се учесници надмећу у две категорије – најпре читају своје књижевноуметничке текстове (песме, приче, есеје), а потом по задатку жирија на лицу места састављају радове. Победник је онај такмичар који добије највише бодова од стране стручног жирија (80 %) и присутне публике (20 %). Оцењују се изражајност читања и сценски наступ, оригиналност дела и његова естетска, уметничка и књижевна вредност. У сваком квалификационом окршају такмичари који сакупе најмање бодова завршиће такмичење, а најбоља четири учесника пласираће се у полуфинале. Стручни жири биће петочлан – представник „Акваријуса“, представник Књижевног друштва Косова и Метохије, те три истакнута појединца из области књижевности, сценске уметности и медија.

Победница првог циклуса Књижевних окршаја у „Акваријусу“ је Дарија Машковић из Косовске Митровице. Књижевно друштво Косова и Метохије, уз подршку Приватног културног центра „Акваријус“, објавило јој је 2018. године, као награду, збирку песама „Жврљотине“ које су премијерно представљене на 63. Међународном београдском сајму књига, а потом и у Косовској Митровици.

Млади Митровчани на Сајму књига >>
Ивана Вановац: Ово нисам ја >>
Александар Дунђерин: „Мала свеска о великом свету“ >>

 

darija-maskovic-vuk-pantovic-sajam-knjiga-2018 (5)

У исто време Књижевно друштво и „Акваријус“ објавили су књигу још једном учеснику првог циклуса Књижевних окршаја, Вуку Пантовићу. Његова збирка кратких прича „Страх смирења“ такође је представљена у Београду и Косовској Митровици.

Ивана Вановац: „Смирења вам нема“ >>
Даниела Томашевић: „Мрачни Вук и публика која воли светлост“ >>
Александар Дунђерин: „Накарадне приче“ >>

Књижевна надметања у „Акваријусу“ замишљена су тако да, између осталог, подсећају на слем вечери, дакле рачунају на изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не.
Вечери слем поезије последњих деценија представљају незаобилазни део уметничке понуде свих великих културних центара у региону. Слем се обично изводи на сцени (рецитовање које личи на глуму) и представља својеврстан облик перформанса. Сматра се да је најмлађи песнички жанр, чији је родоначелник Марк Шмит који је овакве програме организовао 1985. године у Чикагу (САД). Одликује га апсолутна слобода у одабиру тема и начину интерпретације. Углавном је израз бунта и критички је усмерен према друштву и свим облицима политичког насиља, а пре свега према класичним књижевним вечерима. Редовно је такмичарског карактера.