Fish in Oil u „Akvarijusu“

Београдски бенд Fish in Oil („Риба у уљу“) одржаће концерт у митровачком Приватном културнмом центру „Акваријус“ у четвртак 2. марта 2023. године. Почетак концерта заказан је за 20:30. Митровачкој публици представиће се врсни познаваоци савремене џез музике који иза себе имају пет студијских ауторских албума и више стотина наступа широм Европе. Актуелну поставу установљену 2010. године чине Братислав Радовановић (гитаре), Ђорђе Кујунџић (саксофон), Бранислав Радојковић (контрабас, ел. бас гитара), Феђа Франклин (бубњеви), Александар Радојичић (удараљке).
Концерт се одржава у оквиру програмске целине „Арт терапија за све“ коју подржава УНМИК, а реализују „Акваријус“ у сарадњи са Фондацијом „Деметра“.
Улаз је слободан.
Fish in Oil постоји откако се Братислав Браца Радовановић, лидер и композитор групе организовано бави музиком. Почеци сежу у деведесете године прошлог века где он са музичким истомишљеницима у Приштини, у којој тада живи, чини прве музичке кораке, прво свирајући туђе, а затим све чешће и своје ране композиције. Од самог почетка крштена Fish in Oil, група је делила судбину свог оснивача и бурних околности кроз које је пролазио до селидбе у Београд 1999. Главнина тадашње поставе се с Брацом обрела у Београду и по иницијалном сналажењу у новој средини наставила да ради, сада већ увелико и искључиво ауторску музику.

Beograd, 20.05.2018. Fish in Oil foto ana paunkovic

Године 2006. им се на снимању као гост придружује Душан Петровић на саксофону и убрзо потом постаје стални члан. У том периоду група пролази кроз разне персоналне промене, увек у потрази за људима спремним за авантуру коју доноси сада већ сасвим дефинисан, мада и изузетно разноврстан композиторски израз Браце Радовановића.
Fish in Oil је снимио и објавио пет студијских албума: „Полуострво“ (2012), „Дрнцх“ (2013), „Три Кључа“ (2016, дупли ЦД), „Све ће бити у најбољем реду“ (2018), „Басамак“ (2022).
Поред већине националних џез фестивала, учествовали су и на престижним регионалним џез фестивалима (Сарајево, Љубљана, Гарана, Темишвар, Балатон, Церкно, Цетиње, Подгорица, Котор, Прилеп) као и на Jazzy Coloyrs фестивалу у Паризу.
Поред фестивалских наступа, ту су и небројени клупски наступи у земљи и иностранству, као и европска турнеја: Праг-Минхен-Париз-Беч-Љубљана-Ријека.
Од значајих домаћих и страних имена наступали и снимали су са Marc Ribot, Бојаном Зулфикарпашићем, Матијом Дедићем, Џијан Емином и Георгијем Шареским, Василом Хаџимановим, Јеленом Попржан, Ирином Карамарковић, Милошем Николићем, Луком Игњатовићем, Војном Диздарем и многим другима…