Od klokotrizma do Kosova

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“
Видео: Данкос плус ТВ (Невена Милосављевић)

Књижевно вече посвећено недавно преминулом песнику Адаму Пуслојићу одржано је 21. фебруара 2023. године у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Чланови Друштва књижевника Косова и Метохије говорили су Пуслојевићевом стваралштву, читали његове песме, песме које су њему посвећене, а присутне упознали са његовим ликом и делом.
Председник Друштва књижевника Косова и Метохије Новица Соврлић каже да је велика част говорити о академику Пуслојићу, великом родољубу и човеку који је искрено говорио и писао о Косову и Метохији.
„Он ми је једним приликом казао да сваке вечери када легне да спава, а иначе је био верник, он се помоли за спас своје душе и за спас Косова и Метохије, и када се се пробуди ујутру, буди се са замишљеном сликом Косова и Метохије испред себе“, наводи Соврлић.
Због израженог осећаја за правду и разумевање, љубав према Косову и Метохији је за њега била питање части, чојства и постојања, каже Соврлић и додаје да је Пуслојић био и велики космополит.

„Његове заслуге су и кроз књижевно дело, које је огромно, јер је он једна велика књижевна громада. Свакако, заслужио је да се у његово име приреди једно књижевно вече, пре свега према једном витезу неготинске крајине, одакле је и он. Ми смо га у шали називали „Хајдук Вељко“ , јер је он заиста био прави витез и живео је за Косово и Метохију. Свима нама је био пријатељ и ми смо га сматрали за великог и првог брата, јер знамо да је Адам био први међу нама. Човек се такав рађа. Љубав према Косову и Метохији је за њега била питање части, чојства и уопште постојања. Знао је да прво морамо да будемо људи, па после Срби, па после тога све остало. Никада није мрзео ниједан народ и његова љубав не може да се оспори“, наводи Соврлић.
Књижевни критичар Александар Дунђерин истиче да је Пуслојић у последњој фази стварања био изузетно наклоњен Косову и Метохији и да су они били средишњи опус његовог стваралаштва. Међутим, како каже, његово стваралаштво је и много шире од тога и сеже у раније време.
„Он је био један од водећих авангардних песника, крајем шездесетих и почетком седамдесетих година 20. века. Имао је и свој правац, „клокотризам“, тако да је и ондашња књижевна критика њега сматрала иноватором у погледу форма и експеримената са језиком у поезији. То је један од великих значаја, које морамо имати на уму када помињемо Адама Пуслојића, јер је остао у историјским прегледима књижевности, захваљујући његовој почетној фази у прве две деценије стваралаштва“, каже Дунђерин.

Друга значајна ствар, која га карактерише као великог ствараоца и због чега је сахрањен у Алеји великана у Београду, је рад на разумевању културе Срба и Румуна, које је унапредио и подигао на виши ниво.
„Наиме, не би српски читаоци познавали савремену румунску поезију или савремену филозофску мисао Румуније, да није било Адама Пуслојића. Он је био члан Румунске академије наука, управо зато што је задужио и Румунију, румунску културу, јер ју је у Србији представио на најбољи могући начин али је исто тако преводио српске ствараоце на румунски језик. Веза између српске и румунске културе у савременом добу се не може посматрати без Адама Пуслојића“, наводи Дунђерин.

Током вечери емитовани су видео прилози о Адаму Пуслојићу, а присутни су били у прилици да набаве књиге његових песама и превода.
Друштво књижевника Косова и Метохије је 2019. године Адаму Пуслојићу у ПКЦ „Акваријус“ уручила „Велику грамату“, где се својом поезијом представио митровачкој публици.
Адам Пуслојић је рођен 1943. године у селу Кобишница код Неготина, у породици влашког порекла. Добитник је великог броја престижних песничких и преводилачких награда у Србији и Румунији. Преминуо је 31. децембра 2022. године. Сахрањен је 9. јануара 2023. у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Велики број песама и књига Адама Пуслојића које тематизују Косово и Метохију као и његова емотивна веза са Косовом и Метохијом били су разлог одржавања овакве књижевне вечери, која је приређења у његову част.

Извор: Радио Косовска Митровица >>