Comme il faut za kraj

comme-il-faut-mart-2018-galerija-akvarijus-111

Концертом бенда Comme il faut, којег чине Леа Јевтић (вокал, гитара), Марина Башић (вокал) и Катарина Дуловић (виолончело), затворен је фестивал женског стваралаштва „Време за импулс жене“.

„Време за импулс жене“ замишљен је као пробни фестивал женског стваралаштва на којем би била представљена уметничка дела (сценска уметност, књижевност, филм, музика, ликовне уметности) ауторки које су део свог живота провели, стварајући, на Косову и Метохији. На првом фестивалу, који је од 28. фебруара до 8. марта 2018. године одржан у Приватном културном центру Галерија „Акваријус“, наступило је преко 50 уметница које тренутно живе и стварају на Косову и Метохији.
Пилот-фестивал ове године финансиран је у целости од изворних прихода ПКЦ Галерија „Акваријус“. Техничку и логистичку подршку фестивалу пружили су Унија М из Косовске Митровице, Дом културе Грачаница и Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници. Медијску подршку дали су Радио Косовска Митровица, РТВ „Мир“, Радио-телевизија Косова (РТК 2), Радио КФОР, Радио „Контакт плус“ и портали Коссев и prave.info. Селектори фестивала били су Миљана (директор) и Александар (уредник) Дунђерин, а специјално за ову прилику Миљан Гвоздић је компоновао оригиналну музику („Импулс жене“) која је коришћена за музичку шпицу фестивала.
Улаз на све програме био је бесплатан.

vreme-za-impuls-zene-plakat-prazan

Фестивал „Време за импулс жене“ имао је за циљ да, са једне стране, покаже како је женско стваралаштво веома присутно на подручју Косова и Метохије, чак у појединим сегментима и доминантно, такође и, од стране публике и медија, прихваћено и афирмисано, а са друге стране да докаже како је могуће, на професионалан и квалитетан начин, и без било какве финансијске подршке постојећих институција, организовати један захтеван уметнички програм, и то у континуитету.
Акценат је овога пута био стављен на сценску уметност. Из два разлога: да се афирмише мала сцена у галерији „Акваријус“ (Театар у „Акваријусу“), која има амбицију да надомести недостатак професионалног позоришта у Косовској Митровици; да се Театар у „Акваријусу“ обогати и дечјом сценом („Мали театар“).

zemlja-jesmo-februar-2018-galerija-akvarijus

Милица Мандић, Катарина Јеличић, Дуња Николић и Љубица Радомировић у представи „Земља јесмо“

Из побројаних разлога фестивал су отвориле глумице Милица Мандић, Катарина Јеличић, Дуња Николић и Љубица Радомировић, поновним извођењем представе „Земља јесмо“, која је од прошле сезоне на сталном репертоару Театра у „Акваријусу“. Ове младе уметнице, још као студенткиње митровачког Факултета уметности, основале су Театар у „Акваријусу“, управо играњем поменуте представе у галерији „Акваријус“. Будући да је „Земља јесмо“ инспирисана животом и стваралаштвом Десанке Максимовић, на овај начин обележене су и две значајне годишњице – 120 година од рођења и 25 година од смрти једне од значајнјих српских песникиња.

„Земља јесмо“: Смрт не боли (критика) >>
Видео >>

mali-teatar-ujez-premijera-mart-2018-11

Чланови „Малог театра“ са Дуњом Николић после премијере „Ујежа“ у галерији „Акваријус“

Последњег дана фестивала премијерно је изведена и представа „Ујеж“, по тексту Бранислава Нушића, а у режији Дуње Николић, глумице која већ више од пола године води „Мали театар“ при галерији „Акваријус“. Због великог интересовања ова представа је два дана касније репризирана. Премијерним извођењем „Ујежа“ започео је и званично рад „Малог театра“ у оквиру Театра у „Акваријусу“, тако да је галерија „Акваријус“ добила и дечју сцену. У представи, која, иначе, фарсички, чак антинушићевски, приказује распад породице, услед женске побуне против патријархата и неисцрпне борбе за равноправност, играју чланови „Малог театра“: Тарија Хоџа, Страхиња Орловић, Милош Мијановић, Снежана Џоговић, Хана Живковић, Марија Борисављевић, Симона Димитријевић, Јована Јовановић, Анђелина Спасић.

mali-teatar-ujez-premijera-mart-2018-1

Марија Борисављевић и Снежана Џоговић у представи „Ујеж“ „Малог театра“

За време фестивала премијерно је изведен и перформанс студенткиња четврте године Глуме на митровачком Факултету уметности. Перформанс у којој играју Гала Шалипур и Даница Станковић (режија: Леа Јевтић) у средиште пажње поставља импулс који је заједнички свим женама, без обзира на њихову старосну доб или занимање, а који све оне скривају и потискују, свесно или несвесно. Ова представа рађена је у продукцији ПКЦ Галерија „Акваријус“, и уврштена је у редовни репертоар Театра у „Акваријусу“.

impuls-premijera-galerija-akvarijus-mart-2018 (3)

Даница Станковић и Гала Шалипур у перформансу „Импулс“ који је премијерно изведен у галерији „Акваријус“

„Импулс“: Анђели и(ли) демони (критика) >>
Видео >>

И друге уметности биле су заступљене на фестивалу „Време за импулс жене“. Приказан је документарни филм „Биг бенд“ ауторке Сање Соврлић, који говори о некадашњем чувеном митровачком џез оркестру. Митровачки Биг бенд био је југословенски феномен, будући да је осамдесетих година прошлог века Косовска Митровица била један од свега шест градова у СФРЈ (поред Београда, Новог Сада, Загреба, Љубљане и Сарајева) која је могла да се подичи постојањем таквог оркестра.

film-big-bend (4)

Сања Соврлић после пројекције филма „Биг бенд“ у галерији „Акваријус“

Специјални гости Сање Соврлић и галерије „Акваријус“ том приликом били су чланови старог Биг бенда: Ненад Илић, Исат Мурић и Ергин Ћороглу.

Коссев о „Биг бенду“ >>

branka-kasalovic-111

Бранка М. Касаловић у галерији „Акваријус“ за време промоције њене нове књиге „Глас из пешчаника“

На фестивалу је, такође, промовисана и нова књига списатељице из Зубиног Потока Бранке М. Касаловић. О „Гласу из пешчаника“ говорили су, поред ауторке, и књижевни критичари Милан Анђелковић и Александар Дунђерин. Стихове је читала глумица Милица Мандић, уз клавирску пратњу Дејана Поповића, који, иначе, редовно наступа у галерији „Акваријус“ у оквиру програма „Музичари који не загађују душу“.

Писцу се не сме веровати (критика) >>

У сарадњи са НВО „Женско право“ у галерији „Акваријус“ одржана је и трибина „Жене које су оставиле траг“. На трибини су учествовали: Ружица Симић, Миљана Дунђерин, Милица Мандић и проф. др Милош Дамјановић.

У музичком делу програма наступио је и део женског ансамбла Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице. На репертоару су биле духовне песме.

hor-nusic-galerija-akvarijus-mart-2018 (3)

Женски ансамбл Црквеног хора „Бранислав Нушић“ у галерији „Акваријус“

Прилику да затворе фестивал женског стваралаштва добиле су чланице бенда Comme il faut Леа Јевтић (вокал, гитара), Марина Башић (вокал) и Катарина Дуловић (виолончело). Овај бенд свој први наступ имао је управо у галерији „Акваријус“. Од тада, акустична гитара, виолончело и два вокала постали су њихово оружје у борби против досаде, а Pop/R’n’B coveri пут. Овога пута, направили су невиђени хепенинг.

Видео >>

galerija-akvarijus-publika-mart-2018

Због љубави којом су су све учеснице фестивала оплемениле галерију „Акваријус“, њиховог труда и професионалности, као и због одличног пријема и великог интересовања публике, Приватни културни центар Галерија „Акваријус“ одлучио је да „Време за импулс жене“ постане традиционалан фестивал женског стваралаштва који би у Косовској Митровици требало да се одржава сваке године у првој недељи марта.
Свима који сте били део фестивала – Љубав.
Гледамо се у „Акваријусу“!