Vladika Nikolaj i Jevreji

Поводом Европског дана јеврејске културе, који је ове године посвећен теми дијалога, историчар Милош Дамјановић ће у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици 7. септембра 2021. године од 18:30 одржати предавање „Владика Николај Велимировић и Јевреји“.
Улаз је слободан, али ће због ванредних мера које су још увек на снази, број посетилаца бити ограничен на 30, уз поштовање прописаних мера.
О односу највећег духовника Српске православне цркве XX века према јеврејском народу постоје разни контроверзни наративи у јавности. Историјат таквог наратива датира из послератног комунистичког богоборачког система који је култну личност демонизовао неосновано га повезујући са нацистичком идеологијом и антисемитизмом. Такви стереотипни темељи послужили су током грађанског рата у Југославији али и данас да се на личност и дело владике Николаја додатно прошири пропагандна слика којом се посредно српски народ стигматизовао у међународној јавности. Историјска истина је, међутим, сасвим супротна. Владика Николај је и сам био жртва нацистичког окупатора, а спасио је и поједине Јевреје од Холокауста, иако је за такав хумани чин окупатор предвиђао смртну казну. Више о свему томе посетиоци ће бити у прилици да чују на предстојећем предавању митровачког историчара Милоша Дамјановића.

Европски дан јеврејске културе је догађај који се обележава у неколико земаља Европе, у првој недељи септембра. Циљ овог дана је организовање активности везаних за јеврејску културу и њихово излагање јавности, са намером да се тиме открије културно и историјско наслеђе јеврејског народа. Активности координирају Европска асоцијација за очување и промоцију јеврејске културе (АЕПЈ), Европски савет јеврејских заједница, B’nai B’rith Europe и Мрежа јеврејских четврти у Шпанији. Циљ је промоција и подизање свести о јеврејској култури у ширем друштву у земљама у којима се овај догађај одржава, у уверењу да је већа свест о култури, традицији и животу различитих заједница које живе у истој земља или граду помаже људима да упознају „другог“, и на тај начин јача комуникацију и дијалог међу културама у земљи.